Sayfalar

23 Ağustos 2010 Pazartesi

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL HAKKINDA DEĞERLENDİRME

BİR TOPLUMUN DOĞASI, DURUMU VE KENDİNİ ALGILAYIŞ BİÇİMİ İLE İLGİLİ PEK ÇOK ŞEY YAŞAM ALANLARINDAN ANLAŞILABİLİR


Yönetimimiz süresince bize gelen talepler daha çok “kendi evinin önüne de ayrıca lamba konması veya asla konmaması”, “arazisinden elektrik hattı geçirilmemesi”, “çöp kovalarının eski yerinde bırakılması” “yan komşunun ağaçlarını kestirmek istemesi “ gibi Akkent yaşayanlarını ilgilendirmeyen kişisel istekler şeklindeydi.
Bu isteklere tek istisna, “yolların yapılması” konusunda bazı üyelerimizin talepleridir.

YOLLARIN YENİLENMESİ KONUSU: Yapılanlara ve yapılacaklara KARŞIYIZ!!!.
Zaten 2002 tarihinden başlamak üzere Genel Kurullarda neredeyse her yıl yol yapımı ile ilgili kararlar alınmıştır. Çoğu dönemde yönetime seçilen komşularımız bu konuda belki de zaman harcamış, teklifler toplamış ve muhtemelen yapıma niyetlenmişler ama sonuca ulaşamamışlardır.

Biz de, yol yapımı ile ilgili üyelerimizin geçmişte aldıkları kararların ve yönetimimize ilettikleri isteklerinin ciddi olduğu sanarak bütçe oluşturmaya çalıştık ve bu işi bitirmeye talip olduk. Demesin herkes mevcut antik görünüşlü yollardan memnun olup sadece 9 komşumuz yolların yeniden yapılmasını istiyormuş.

Yol yapımı ile ilgili malzeme örnekleri ve fiyat araştırması konusunu inceleyerek Yönetimimiz büyük zaman harcamıştır. Bu nedenle toplantıdaki konuyla ilgili üyelerimizin görüşleri üzerinde durmak istiyoruz. Üyelerimizin toplantıda belirttiği görüşler kısaca aşağıdadır:

-“Önce yol yapımına karar vermeliyiz”
-“Yol yapımı Sitenin alt yapısını etkileyecek”
-“Yol yapımında asfalt kullanalım”
-“Yol için önerilen Andezit taşı çabuk kırılır”
-“Yol yapımını yeni yönetime bırakalım”
-“Yol yapımı kooperatifin tasfiyesinden sonra yapılsın”.


İşin güzelliği; Toplantıda hiç kimse diğer üyenin önerisini desteklemediği gibi, yolların yapılmasına yönelik genel bir irade ve istek de ortaya konmamıştır.

-Yol yapımının yeni yönetime bırakılması veya kooperatifin tasfiyesi sonrasına bırakılması, konuyu sümen altına atmaktan başka anlama gelmeyen önerilerdir. Bu öneriyi yapan üyemizin aynı zamanda kooperatifin tasfiyesi önündeki en büyük engel olduğunu Kooperatif yöneticilerimizden öğrenebilirsiniz.

-Yol yapımına karar verme işi 8 yıldan bu yana zaten yapılmaktadır. Her yıl karar verilip yapılmayacaksa, Genel kurullarda zaman kaybetme yerine Site Yönetim planına “önümüzdeki dönemde Sitemize yol yapılacaktır” değişmez ve değiştirilmesi bile teklif edilemez maddesini ekleyerek konuyu unutalım.

-Yol konusunda bizler, mevcut yol yüzeylerinin yenilenmesini anlamış, alt geçitler ve tünellerin yapımını kastetmemiştik. Mevcut yolların üzerine düzgün yüzey kaplaması yapmak ile altyapımızın nasıl etkileneceğini anlayanların bize de açıklama yapması sevindirici olacaktır.

-Yol yapımında asfalt kullanılması parlak bir fikir gibi görünebilir. Asfalt yollar özellikle ilk aylarda yaydığı zehirler nedeniyle Sitede sivrisinek barındırmaz, çok fazla ısı tuttuğu için Sitemizi sıcak tutar, kısa ömürlüdür, çirkin görünümlüdür, ama bazıları için en önemlisi ucuz olmasıdır. (12 yıllık ömrü olan beton kilit taşı da asfalttan çok farklı değildir).

Asfaltın doğal görünümü her yerde siyahtır . “Beyaz beton asfalt” diye önerilen şey, ince taşların asfaltla karıştırılması ve daha sonra yüzeyinin beyaza boyanmasıyla yapılan yol çeşididir. Boya bir süre sonra silinip yol tekrar siyaha döneceği için her iki-üç yılda yeniden boyanması gerekmektedir. Eğer siyah asfaltlı yol yaparsak, Sitemizin ismini de “Siyahkent” olarak değiştirmemiz uygun olacaktır.

-“Andezit taşı çabuk kırılır”: DOĞAL OLSUN, ESTETİK GÖRÜNÜŞE SAHİP OLSUN, UZUN ÖMÜRLÜ VE EN ÖNEMLİSİ KALİTESİNE GÖRE UCUZ OLSUN ANLAYIŞIYLA ANDEZİT ÜZERİNDE DURMUŞTUK.

Fakat Sn Sedat Çağlı isimli üyemiz, andezitin Bursa Kongre Binasında kullanıldığını ve birkaç ay geçmeden parçalandığını belirterek engin araştırmasını bilgimize sunarak birçok insanın kafasını bulandırmayı başarmıştır. Ama üyemizin söylediğinin tam bir çarpıtma ve eksik bilgilenme olduğunu Belediyenin Fen İşleri Müdürlüğü’nden öğrenebilirsiniz. Belediye yetkilileri “yaya yolları için 2-3 cm’lik ince andezit kullanıldığını, ama zorunluluk nedeniyle malzeme kamyonlarının geçmesi nedeniyle bazı yerlerde kırılmalar olduğunu” belirtmektedirler. Belediyeler, bizim metrekaresini 25-30 TL’ye yaptıracağımız işi 60 TL’ye yaptırmaktadırlar, örneğin Ankara Belediyesi 70 TL’ye yaptırmıştır. Yani….
Bir işin kalitesi kullanılan malzemeye bağlı olduğu kadar, daha çok işi yaptıranların çıkarcılığına ve ciddiyetine de bağlıdır. Kural olarak bir iş emsallerinden pahalıysa, o iş çok kalitesiz ve çürük olacaktır. Bu işlerin neden böyle olduğunu Akkent’in inşaasında fiilen görev alan bu üyemiz bizden daha iyi bilecektir.

Selçuklu mimarisinin favori taşı olan Andezit, sertliği 4-5 olan (Mermer 5-6 ve granit 7 sertliktedir) bir volkanik kaya çeşididir. 5 cm kalınlığında Andezit civarımızda Tirilye’de yol ve meydan yapımında kullanılmıştır. Andezit Viyana ve Eskişehir yollarında da kullanılmaktadır. Bu üyemizin bu bilgisiyle Akkent yanında, Eskişehir ve Viyana’yı da “kurtarmasında” yarar vardır.

Taş yollar konusunda görüş beyan ederken ciddi araştırma yapmak ve iş yapanların işine taş koymamak gerekir. Bizler 1-2 yılda parçalanacak taş kullanır mıyız? Neredeyse yaptığımız hiçbir işi beğenmeyen ve işlerimizde sürekli bir kusur arayan komşularımızın oturduğu bu Sitede böyle bir riske girmeyeceğimiz ve aidatları çarçur etmeye değil ciddi hizmet amacıyla Yönetime geldiğimiz bilinmelidir.


AYDINLATMA LAMBALARI KONUSU:
Aydınlatma lambalarının yapımı sonrası memnuniyetlerini ifade edenlerin yanında, Site sakinlerinin bir kesiminin çok rahatsız olduğunu biliyoruz. Hatta bazıları bu “süslü ve işe yaramaz” lambaların sökülerek eski haline getirilmesi için Yönetimimize dilekçe bile vermiştir. Genel olarak sözlü eleştiriler; “Site eskisinden daha karanlık oldu / Işık çok fazla uyuyamıyoruz / Beyaz ışık olmasın / Sarı ışık olmasın / Arazimde kablo veya direk istemiyorum / Bahçeme de lamba istiyorum Ulan / Çocuklar direğe çarpıp yaralanacak” şeklindedir.

Bu konuda, “arazisinden hat geçirmeyi engelleme (2 vaka)”, “elektrik hatlarının baltayla tahribi veya sökülmesi (3 vaka)”, “elektrik işçilerinin dövülmeye çalışılması (1 vaka)” gibi Sitemizin bazı necip sakinlerine özgü fiili eleştiriler de yapılmıştır. Bu bedeni “eleştirilerin” tutanakları dosyalarımızda mevcuttur.

Bazı insanlar başkalarını eleştirmeye bayılırlar. Böylece kendilerini daha iyi hissederler ve güçlü olduklarını düşünürler. Bu ruh hallerini anlayışla karşılıyoruz. Bu mantıktaki bazı komşularımız son toplantıda sözkonusu engellemelerini, “iş projesiz, tehlikeli vs” gibi teknik terimler giydirerek anlatmışlardır.

-Aydınlatma lambalarında topraklama olmadığı, kablolar 15 santim derinlikten geçtiği için -Allah esirgesin- her an çocuklarımızın çarpılacağı konusu: Aydınlatma lambaları esas olarak eski direklerin yerine konmuş, ara sokaklar ise yeni uygulama olarak yapılmıştır. Eski direklerin hiç birinde sigorta ve topraklama yoktu, ama buna kimsenin itirazı olmamıştı her nedense.

Yaptırdığımız lambalar beton zemine saplanan 40 santimetre boyunda 3 adet flanj denilen metal çubuklara bağlı olup bunlar aynı zamanda topraklama görevi de görmektedir.

Önceki direklerin aksine, yaptığımız bu lambaların tümünde sigorta bulunmaktadır. Yeni direkler statik boya ile kaplı olup, bu boyaların izolasyonu sağladığını bilmemek olanaksızdır. Ayrıca, direklerdeki lamba başlıkları ve bağlantılar elektrik geçirmeyan plastikten yapılmıştır.

Yeni yapılan direklerin altındaki metal topraklama çubukları fotografta görülmektedir. Ancak; bunlara rağmen komşularımızın rahat olmaları ve kendilerini güvende hissetmeleri için Yönetimimizce her direğe ayrıca 1 metrelik metal çubuklar çakılarak topraklama yaptırılmıştır.

Yeni yapılan direklerde ana hatlar 40 santimetre ve ara sokak lambaları ise 30 santimetre toprak altından geçmektedir. (2 yerde derinlik yeterli değildir ve eksiklik kısa sürede giderilecektir). Bir üyemizin belirttiği, “derinlik yeterli olmadığı için bahçesinde çapa yapanların çarpılacağı” ifadesi için söyleyeceğimiz şey: Gündüz direklerde elektrik olmadığı için kimsenin çarpılma tehlikesi yoktur, ama ola ki canınız sıkılır da geceyarısı aklınıza çapa yapma gelir veya toprağa birşeyler gömmeniz gerekirse lütfen 30 santimetre derinliği geçmeyiniz. Güvenlik konusunda hassas olduklarını toplantıda vurgulayan ve bir kısmının Site yönetiminde daha önce görev aldığını bildiğimiz komşularımızdan bizden önce yapılan gözümüzün dibindeki aşağıdaki noktalarda neden seyirci kaldıklarını da açıklayarak görüş ve önerilerini bekliyoruz:

-Kameralara giden eski elektrik hatları toprağın 15 cm altından değil, toprağın 75 cm ÜZERİNDEN geçmektedir. (Mevzuata göre, Toprak altından geçmeli veya toprak üstünden çelik boru içinden geçmeliydi).

-Trafo dediğimiz ana elektrik panosu çürümeye yüz tutmuş olup, herhangi bir yerine kontrol kalemiyle dokunulursa her yerde elektrik kaçağı olduğu görülecektir. Böyle bir yapının topraklaması bile yoktur. (Yenilenmesi için Nisan ayında teklif alınmıştır, toplam tutar 7.500 TL’dir).

-Blok arkalarındaki 17 adet elektrik panosu çürümüş olup yakında işlevlerini kaybedebilecektir. (Yenilenmesi için Nisan ayında teklif alınmıştır,toplam tutar 9.000 TL’dir).

-Çocuklarımızın basket sahası etrafındaki kabloların metal boru içinden geçmesi gerekirken, açıktan ve çocukların ulaşabileceği yükseklikten geçmektedir. (Mevzuata aykırı yapılmıştır).

-Bazı yerlerde elektrik kabloları su tahliye kanallarından geçmektedir. (Su elektrik akımını iletir).

-Yaptığımız elektrik lambalarının projesi yokmuş: Bunu söyleyen Sn Sedat Çağlı, Sitemizdeki her evin başına bela olan Kanalizasyon sisteminin ve beton içinden geçtiği için duvarları çürüten yağmur borularının onaylı projeler ile yapıldığını, böyle projelerin uygulanmasından kendisinin de sorumlu olduğunu, bu tür yanlış projeleri sıradan bir insanın gözüyle bile daha iyi çizeceğini bildiğini sanıyoruz. (Toplantıda bolca fikir üreten bu üyemizin son 10 yıldan bu yana aidatlarını 3-6 ay gecikmeyle ödediği görülmektedir. Aidatlarını düzenli ödeyen tüm üyelerimiz aleyhine olan bu tavrına bakarsak, önerilerinin Sitemiz lehine olma olasılığı var mıdır acaba?).

Bizler, eski projeye göre yapılan mevcut aydınlatma hatlarını kullanarak aydınlatma sistemini yeniledik, sadece eski sistemde nedense unutulan ara yolların ışıklandırmasını da yaptık ki, komşularımız karanlıkta düşüp biryerlerini incitmesinler, hırsızlar için de aydınlık nedeniyle site cazip bir yer olmaktan çıksın.

Sevgili komşularımız, son aylarda geceleri ara yollarda karanlık nedeniyle ışıldak ile gezen güvenlik görevlisi görüyor musunuz? Artık ışıldaklar güvenlikçilerce ender olarak kullanılmaktadır.

Yeni elektrik lambaların yapımı sonrası Sitenin daha karanlık olduğuna halen inananların olması ilginçtir. Evet şaka değil halen bunu söyleyenler var. Yani 46 eski direk sökülerek yerine 110 yeni aydınlatma lambası kuracağız, daha önce saatlik 6000 watlık sarfiyat var iken şimdi eşdeğeri 17.000 watlık (tasarruflu ampül olduğu için eskisinden daha düşük sarfiyat var) aydınlatma sağlayacağız ve sonuçta Site daha karanlık olacak, bu olacak şey midir?… Elektrik konusunda bu yalan ve çarpıtmalar artık bırakılmalıdır, yaptığımız güvenli elektrik sistemi değilse bile Allah çarpar insanı.

Kurduğumuz yeni aydınlatma lambaları konusunda bazı üyelerimizin Siteye gelen giden tesisatçılara Site yöneticileri için “Bunların yaptıklarında ne gibi hata ve sakatlıklar var” türü sorular sorduğunu duyuyoruz. Bu tür önyargıları bırakmanın ve arada bir yaptığımız işlere olumlu yönünden bakmanın kendilerini daha mutlu edeceğini belirtiriz. Ayrıca, yaptığımız sistemde eksiklik de olabilir, bizler profesyonel yönetici değiliz. Biz çalışmalarımıza başlama öncesi bilgilenmek amacıyla Sitenin mevcut eski elektrik altyapısını Temmuz Ayında Elektrik Mühendisleri Odası gibi tek yetkili kuruluşa incelettik ve Rapor düzenlettik. Rapora göre eski elektrik sistemimizin durumunun hiç iç acıcı olmadığı görülmektedir . Konuyu merak edenler Raporu Site İdarecimizden temin edebilir.


GÜVENLİK KAMERALARI:
Yılbaşından itibaren güvenlik kamerası konusuyla ilgilenmeye başladık. Bu konuda görüntünün net olmadığı, gece görüşlü sadece 2 kamera kullanıldığını saptadık ve Güvenlik sistemleri işi yapan komşumuz Sn Erdal Polat’tan rapor istedik. Erdal Bey yaptığı inceleme sonrası “Dış mekanlardaki kamera lenslerinin ortalama 2 yıl ömrünün olduğunu, bu sürenin çoktan dolduğunu, en iyi kamera konmuş olsa dahi 1,5-2 yılda değiştirmemiz gerektiğini bildirmiştir. Bu konuda Nisan ayında çeşitli yazılı teklifler alarak yenileme çalışmasına başladık. Ancak Bütçemizin kısıtlılığı nedeniyle sadece 2 kamera yenilenmiştir.

Değerli Site Sakini Komşum başlığıyla posta kutularına gizlice Sn Emine Cöbek Hanım tarafından bırakılan yazıda aynen şöyle diyor:

“ANCAK; hangi nedenle sitenin dışındaki civalı yüksek lambaların (sokak lambaları) kaldırılıp, yerine iş görmez, ama süslü lambaların konduğunu anlayamadım? ÇÜNKİ, Dış çevredeki kaldırılan Lambalar güvenlik kameraların sağlıklı görüntü ve izlenebilirlik sağlıyordu...Bunu anlamak için bekçi kulübesindeki ekrana GECE bakmanız yeterli. Bu önemli konuyu hepimizin güvenliği için sizlerle paylaşmak istedim”.

Bu yazıdan ne anladınız ve biz ne söyleyebiliriz?

Birincisi, Site sakini komşumuza verilen değer, verdiğimiz aidatları çarçur etmemekle ölçülür. Unutmayalım ki,Sitesini ve komşularını seven, işini en iyi yapandır. Peki, geçen yıl ne Sitemiz için yapıldı???

İkincisi, yüzyüze olduğumuz komşulara verilen değer, onlara yalan yanlış bilgi vermemekle gösterilir. Bilindiği gibi ABD'de mahkemede doğruyu söyleme yemini “gerçeği, sadece gerçeği ve gerçeğin tamamını söylemek” şeklindedir. Yemin eden kişi, bildiği gerçeklerin bir kısmını söylememişse, ağzımdan gerçek olmayan, yani yalan olan tek bir söz çıkmadı diyerek yeminine sadık kaldığını ileri süremez. Çünkü eksik konuşmak en kötü yalancılıktır.

Yönetimimiz site dışındaki lambalara dokunmamıştır. Site dışına bakan elektrik lambaları ise, Sn Cöbek’in kendi yönetimi döneminde kameraların görüşünü bozduğu için devre dışı bırakılmış veya iç kısma döndürülmüştür.Kendi zamanında yapılan işleri bilmemesi ve bizleri yapmadığımız şeylerle ilgili olarak suçlanması ilginçtir. Ayrıca, kameralarda bir sorun varsa evlere bildiri dağıtılmaz, önce Yönetime bildirilir. Komşuluk etiği bunu gerektirir.

Bizler 1 yıllık süremiz içinde elimizden geleni yapmaya çalıştık, komşularımızın alın teri olan aidatlarını hizmet olarak değerlendirmeye çalıştık ve bundan da mutluluk duyuyoruz. Üstelik bunları daha düşük bir bütçe ile yaptığımızı bilgilerinize ileride sunacağız. Peki biz neden saldırılara maruz kalıyoruz? Sitemizde en kalıcı yatırım olan Yürüyüş yollarını yaptıran eski Yönetici Sn Sinan Balban’ın Yönetimde tek başına bırakılması, yaptığı yol nedeniyle karşılaştığı saldırılarla Siteden göçmesine neden olunması gibi haksız saldırıları biz de yaşıyoruz.

Kısaca şunu belirtelim: Bir önceki Yönetime 214.000 TL’lik para yetmemiş, yasalara aykırı olarak üstüne bir de kooperatiften 10.500 TL borç alarak 225.000 TL’lik bütçeye rağmen Siteye hiçbir yatırım yapılmamıştır. Bize bırakılan çarpık ve yanlış bütçe ise reel olarak 205.000 TL’dir ve bu daha düşük bütçe ile bile şimdiden 60.000 TL üzerinde yatırım yaptık. Karalamaların nedeni budur ve bu durum Siteye hizmet yapmayanları ve aidatları çarçur edenleri zor durumda bırakmıştır. Lakin, Sayın Prof.Mehmet Aslanoğlu’nun toplantıda söylediği gibi “artık cin şişesinden çıkmıştır”, artık Akkent sakinleri sessiz yığınlar olmaktan çıkıp yeni yönetimlerden de hizmet isteyecek, Yöneticiler hizmet yapacaklarsa bu göreve talip olmalarını isteyecek ve hizmet yapılmıyorsa ödedikleri aidatların hesabını soracaklardır. En azından bizim temennimiz budur.

Üyelerimiz artık şu soruları kendilerine sormaları gerekmektedir: Son 10 yılda neden Akkent Sitesi’nde konut fiyatları geriledi? Neden yüksek tutarda aidatlar toplanmasına karşın Yürüyüş yollarının yapımı ve kamera sistemi dışında doğrudürüst yatırım yapılmadı? (Yaşam kalitemize katkı yapmayan “Kullanılmayan Su Deposu”, “32.000 Dolara yapılıp 2 yıl sonra çöpe atılan Çanak Uydu Anten” ve “Yılda 4 saat hizmet veren Jeneratör” türü mega yatırımları saymaz isek). Neden Sitede her taraf dökülmeye başladığı halde Site için bir hizmet yapılmıyor da, bizim gibi birkaç insan, yaşadığımız mekan için iyi birşeyler yaptığında hücum başlıyor?

BU NOKTAYA KADAR BAHSETTİĞİMİZ ŞEYLER EN FAZLA 10-15 KOMŞUMUZUN TOPLANTILARDA VEYA ÇEŞİTLİ KANALLARLA OLUMSUZ HAVA YARATMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR. VE BU KÜÇÜK AZINLIĞIN SESLERİ HER TOPLANTIDA ÇOK GÜR ÇIKMAKTA VE HEP AYNI KİŞİLER İSTEDİKLERİ ŞEKİLDE KARAR ÇIKARTABİLMEKTEDİRLER.

SİTEMİZ İÇİN YAPTIKLARIMIZI GÖREN VE BİZLERİ DESTEKLEYEN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUK OLDUĞUNU BİLİYORUZ. LAKİN BU ÇOĞUNLUK HER NEDENSE TOPLANTILARA GELMEMEKTE, GELSE BİLE SESSİZ KALMAKTADIR. YAPILAN İYİ ŞEYLERİ DESTEKLEMEK BİZİ DESTEKLEMEK DEĞİL, SİTEMİZİ DAHA İYİ BİR MEKAN HALİNE GETİRMEYİ DESTEKLEMEK ANLAMINA GELİR.
SİTEMİZİN DAHA YAŞANABİLİR HALE GELMESİ İÇİN SESSİZ ÇOĞUNLUĞUN DAHA ETKİN OLARAK KARARLARA KATILMASI VE YÖNETİME İŞ YAPACAK KİŞİLERİ SEÇMELERİ GEREKTİĞİ, OLUMLU İŞLERİ BAŞKALARININ KARALAMALARINA İZİN VERMEMELERİ GEREKTİĞİ AÇIKTIR.

TERCİH SİZİNDİR.


Saygılarımla,

AKKENT SİTESİ
YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder